Een P&ID (Piping and Instrumentation Diagram) is een belangrijk technisch document. Het is een tweedimensionale tekening die schematisch het proces weergeeft en is opgebouwd uit lijnen en symbolen. De tekening brengt in beeld wat de verbinding is tussen leidingen, instrumentatie, equipment en controlesystemen.

Doordat tekenwerk door diverse partijen wordt uitgevoerd en beheer is het eerst van belang om een eenduidig tekenvoorschrift op te stellen. Daarnaast is het belangrijk een P&ID up-to-date te houden, aangezien de P&ID essentieel is voor het ontwerpen of aanpassen van een proces. Een P&ID wordt opgeleverd bij een nieuw project of as built gemaakt bij achterstallig onderhoud van tekeningen.

Bij Kojo Engineering merken we een toenemende vraag naar as built tekeningen van onze opdrachtgevers. Aangezien wetgeving strenger wordt, willen opdrachtgevers dat P&ID’s up-to-date zijn. Doordat tekenwerk door diverse partijen wordt uitgevoerd en beheerd is het van belang een tekenvoorschrift op te stellen.

Wat zijn de voordelen?

Een up-to-date P&ID zorgt voor een besparing in kosten waardoor er op termijn een besparing te realiseren zijn (het verminderen van werkuren bij aanpassingen of onderhoud aan een proces).
Daarnaast zorgt het voor waarborging van de veiligheid van het personeel, doordat er geen onduidelijkheden zijn over leidingen en/of controlesystemen.

Ten slotte zorgt een correcte P&ID voor een vereenvoudigde communicatie tussen opdrachtgever, het engineeringsbureau en uitvoerende derde partijen.

Hoe kan Kojo Engineering helpen?

  • Opstellen van een tekenvoorschrift, voor zowel intern gebruik als voorschrift richting verschillende contractors.
  • Definiëren van de template, kader en rechteronderhoek voor P&ID’s en definiëren van de standaard voor AutoCAD technische controle van tekeningen.
  • Aanpassen/omzetten van bestaande P&ID tekeningen naar de tekenstandaard die eerder is opgesteld.
  • Uitvoeren van fieldchecks, huidige P&ID’s nalopen in het veld om wijzigingen op te merkenen documenteren door een as-built verwerking op de P&ID’s.
  • Controle op leiding-, instrument-, equipmentnummers, verwijzing van de ene naar de andere P&ID.
  • Opstellen van een intelligente P&ID in samenwerking met ons zusterbedrijf CSH. Hierbij koppelen we gegevens uit de P&ID met databaseprogramma’s.

Heb je vragen over wat Kojo Engineering voor jou kan betekenen?
Neem contact op met Jord Vermeer via +31 (0)118 411 042 of mail naar sales@kojo.nl